Den klassiska frasen, betala dig själv först, från boken Den rikaste mannen i Babylon är en fras som är oerhörd viktig att ta till sig. Läs boken eller kolla på Swedish Investors sammanfattning här:

Betala dig själv först med några enkla tumregler, utgå från din nuvarande inkomst (brutto) och räkna ut ungefär hur mycket du ska betala dig själv och i vilket syfte:

  • 10% långsiktigt
  • 20% för investeringar av din preferens

När du har betalat dig själv först kan du betala andra. Fasta utgifter så som boende och mat.

Inkomstfördelning

Rent praktiskt görs detta enklast genom att sätta upp automatiska överföringar så du själv inte behöver göra något aktivt under en vanlig månad. Du behöver lägga några minuter på att sätta upp ditt system, när det väl är igång räcker det med en snabb koll ca 1 gång om året om du gjort det hela rätt.

Björnkult har i detta inlägg en sammarbetslänk med Avanza då efter att ha testat flera olika aktörer kommit fram till att Avanza är en av de bästa aktörerna för privatekonomi. Skapa ditt egna månadssparande här: Avanza

Björnkult kommer skriva flera artiklar om hur du bör placera dina månadssparningar, men tillsvidare rekommenderar vi vidare läsning hos RikaTillsammans

Konceptet är enkelt och här är BjörnKults tolkning:

Månadsspara i 4 olika kategorier:

  1. Buffert (3-6 månader utgifter – bygg upp denna buffert så fort som möjligt och fortsätt sedan på följande punkter)
  2. Kortsiktiga mål (Kan vara flera olika mål, bil, hus samt en pott som kan investeras i långsiktigt eller lek vid behov)
  3. Långsiktigt (10% av bruttoinkomst/månad)
  4. Lek ( ca 10% av ditt total sparande för att testa och leka om behovet finns – om inte så ignorera lekhinken tillsvidare)

Det viktiga är att du kommer igång, över tid kommer du aldrig ångra att du har kommit igång med ditt sparande!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *