Att ständigt lära sig nya saker gäller inte bara för artificiell intelligens via en adaptiv maskininlärning utan det är även oerhört viktigt för oss som människor att ständigt utvecklas och lära oss. Idag ska vi prata lite om AI!

Svårdefinierat

AI är för en del något vagt koncept som man ser på film, en ond robot som vill utplåna mänskligheten för att vi är en fara för oss själva eller något liknande. Denna typ av AI är antagligen väldigt långt bort, verkligheten är snarare att AI är något som de flesta har kommit i kontakt med i vår vardag, kanske utan att veta om det. Tex när vi får vänförslag på facebook, betalar med våra betalkort eller när chattroboten ger oss felaktig vägledning.

Artificiell intelligens är rent akademiskt ett område inom datavetenskap och området AI innehåller i sig en rad olika teoretiska och tillämpningsbara områden, tex. maskininlärning. Du får själv försöka definiera AI i kursen som jag rekommenderar längst ner!

De stora tar mark fort

AI utvecklas i oerhörd fart av de stora jättarna amazon, google osv och de tillskriver numera sig själva som AI företag före någonting annat. För den oinvigde kan detta te sig lite underligt men för de som satsat på AI sedan tidigare börjar inse vilken potential och vilka marknadsfördelar man kommer att vinna genom att vara i framkant i dessa frågor. Att vara AI pionjärer idag kommer med stor sannolikhet betala väldigt bra i framtiden.

Dags att vi hakar på!

Sverige och svenska företag ligger lite efter i dessa avseenden, på ett webbinarie för Sveriges Ingenjörer berättade föreläsaren att det råder ett stort kunskapshål i svenskens medvetande kring AI och framförallt hos företagsledningarna som är direkt avgörande ifall teknikföretag eller liknande skall satsa på denna kommande utveckling. Vissa länder har till och med nationella satsningar för de ska komma framåt inom området tillsammans som nation, vilket verkar saknas i dagsens Sverige – TRÅKIGT!

Lär dig grunderna inom AI

Hur som helst – detta fick mig att bli intresserad av att se över om man själv kunde bli lite bättre på ämnet!

Finländska Helsingfors universitetet har tagit fram en distanskurs (finns på svenska) där grunderna för AI gås igenom. Går man klart kursen kan man faktiskt få högskolepoäng i efterhand via Linköpings universitet. Jag har själv skrivit upp mig och kan verkligen rekommendera att gå kursen, den är riktigt bra uppbyggd och man kör i sin egen takt när man känner för det.

Läs mer om kursen här:

https://www.elementsofai.se/

Kommentera gärna om du gått kursen och om du fick dina poäng från Linköpings universitet 😉


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *